Afgezien van de pubertijd, is de overgang één van de meest uitdagende periode voor je huid. Maar wat gebeurt er eigenlijk en hoe kun je je huid het beste ondersteunen?
Om de overgang beter te begrijpen zullen we je eerst wat meer uitleggen over hormonen.
Je lichaam maakt hormonen aan om allerlei processen te regelen: hoeveel energie je hebt, hoe je je voelt en zelfs hoe je lichaam eruitziet. Hormonen vertellen alle cellen in je lichaam wat ze moeten doen. De belangrijkste hormonen die tijdens de overgang een rol spelen zijn oestrogeen en progesteron. Jarenlang zijn oestrogeen en progesteron in je lichaam met elkaar in evenwicht. Vanaf je 40ste levensjaar neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron langzaam af. In de eerste instantie merk je daar nog (bijna) niets van. Gemiddeld maakt je lichaam na de overgang zo’n 60% minder oestrogeen aan. De productie van progesteron daalt tot bijna nul, waardoor de balans tussen deze hormonen dus heel anders wordt. Je lichaam moet zich aan deze nieuwe situatie aanpassen en daardoor kan je overgangsverschijnselen ervaren.
In het algemeen kunnen hormonen omschreven worden als ‘signaalmoleculen’. Dit betekent dat zij het lichaam van signalen voorzien op verschillende manieren. Oestrogeen is een bepaald type hormoon dat het meest geassocieerd wordt met vrouwen. Het heeft verschillende functies, zoals eiwitsynthese en vochtbehoud in het lichaam.
Een van de meest belangrijkste eiwitten waar oestrogeen verantwoordelijk voor is, is collageen. Collageen is van cruciaal belang voor een stevige, veerkrachtige huid. De collageenproductie neemt na het 40ste levensjaar af met zo’n 25%. Na het 60ste levensjaar is de productie al afgenomen met zo’n 50%. Het gevolg is rimpelvorming en verlies van stevigheid. Oestrogeen is ook essentieel voor de productie van Glycosaminoglycanen (GAG’s) in de huid. Dit zijn lange ketens van suikermoleculen die water aantrekken om de huid te helpen het vochtgehalte te behouden.
Door het sterk afnemen van oestrogeen aan het begin van de overgang, heeft dit effect op je huid:
de vochtbalans neemt af, de snelheid van de productie van collageen vertraagt en de melanine-regulerende werking neemt af, waardoor pigmentatie duidelijker zichtbaar wordt. Dit uit zich in verminderde elasticiteit, droogheid, meer rimpels, pigmentatievlekjes en een dunnere huid. Een goede verzorging om de huid te ondersteunen is hierbij van essentieel belang. Belangrijk is dat je producten kiest met werkstoffen die precies aansluiten op de behoefte van je huid. De ‘menopauzale’ huid is geen onderscheidend huidtype, dus blijf bij de keuze van producten uitgaan van je eigen huidtype en zorg dat de producten die je gebruikt bij je passen.
Voorbeelden van Salonnepro producten die erg goed aansluiten bij de behoeften van de huid die in de overgang zit zijn bijvoorbeeld: Hyaluronic Acid Serum (vochtbalans), Anti-Aging Serum (collageenaanmaak extra ondersteunen), Anti-Gravity Lifting Serum (aanmaak van elastine vezels extra ondersteunen), Intense Moisturizing Day Cream en Intense Repair Night Cream (vochtbalans en nutriënten voor de huid die extra zorg nodig heeft) en natuurlijk de Anti-Aging Protect Cream SPF-30 of SPF-50+ (om de vorming van hyperpigmentatie tegen te gaan).
Goed reinigen blijft ook in de overgang erg belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor de Resurfacing Cleanser (doorbloeding stimuleren, vochtbalans en nutriënten) in combinatie met de Hyaluronic Toner (hydratie en vitaminen complex). Als peeling en masker adviseren we in dit geval de Detox Black Scrub (voor zijn ontgiftende en zuiverende werking) en het Biocellulose Anti-Aging Mask (de huid in de overgang krijgt echt een boost van het Biocellulose Anti-Aging Mask omdat de basis, biocellulose uit gefermenteerde kokos, een zeer intensief hydratatievermogen heeft, de PhytoCellTech peptide beschermt de huidstamcellen en bevordert collageenaanmaak).
Reactie plaatsen
Reacties